Vegetarisch leven, de voordelen

Hoewel vegetariërs bakken kritiek over zich heen krijgen, duid ik graag op de voordelen van een vegetarische levenswijze. Want ja, ook die zijn er! Is vlees eten dan per se zo ongezond? Natuurlijk niet. Maar denk eens aan het feit dat deze vegetariërs hun hele eetpatroon aanpassen. Niet enkel vlees wordt aan de kant gezet. Als vegetariër kies je voor andere bronnen van proteïnen en vitamine B12. Wat blijkt? Die alternatieven zijn vaak gezonder dan vlees, en geven ons de voedingsstoffen die we nodig hebben. Zonder ongezonde vetten of andere schadelijke bijproducten. Zo worden soms residu’s van antibiotica aangetroffen in kip. Of de hormonen die in rundvlees zitten. Niet gezond, die handel!

Vegetariërs: een hart van goud én steen

Vegetariërs zetten vlees of vis opzij omdat zij het verschrikkelijk vinden dat dieren geslacht worden voor onze voeding. Een hart van goud, wauw! En daar blijft het zelfs niet bij. Vegetarisch eten is gezonder voor je hart. En zij die hun vegetarische dieet serieus nemen, zullen bijvoorbeeld veel noten in hun menu verwerken. Noten zijn calorierijk, maar bevatten gezonde vetten zoals omega 3 en omega 6. Dat bevordert de goede cholesterol, waardoor de aderen niet snel verstopt geraken. Daarnaast is sojagebaseerde voeding ook populair bij vegetariërs. En al zeker veganisten, want die vervangen gewone melk door sojamelk. Ook soja laat de slechte chosterol omlaag gaan en is heel goed voor ons hart en onze aderen.

Buit voor de huid

Vaak hebben vegetariërs een gezondere huid dan vleeseters. Logisch ook. Een vegetarisch voedingspatroon bestaat uit meer fruit en groenten, goed voor vitamines A en E. Deze vitamines zouden een gezonde huid teweegbrengen. Vegetariërs eten dan wel geen dieren, maar ze zullen letterlijk een olifantenvel krijgen!

Gezonde darmen

Doorgaans bevat vegetarische voeding veel vezels. Dat houdt alvast je spijsversteringsstels in leven. Gezonde darmen resulteren in een lichaam dat gemakkeljik toxische stoffen afscheidt. Dat doet me eraan denken: vegetariërs krijgen een hoop anti-oxidanten binnen. Laat dit nu het soort stoffen zijn dat kanker kan voorkomen. Een voorbeeld van een sterk anti-oxidant is vitamine C, welke een grote rol speelt bij het immuunsysteem. Zo stimuleert deze vitamine de aanmaak van collageen. En dat bevordert de genezing van wonden. Voedingsmiddelen veel vitamine C bevatten, zijn zwarte bessen, verse mango, frambozen, spruiten, broccoli en rauwe bloemkool. Binnenkort op jouw agenda: een wekelijks bezoek aan de fruit- en groentemarkt!